Çocuklarda Egzema

Çocuklarda görülen egzama ciltte kaşıntı ile oluşan alerjik bir hastalıktır. Ciltle temas eden çeşitli kimyasallar, besinler, yünlü giysiler, pudra gibi kozmetik ürünlerin alerjik reaksiyon göstermesiyle egzama oluşabilir.

Bebeklerde egzamanın belirtisi yanaklarda oluşan kabarık kızarıklıklardır. Egzama bilinmeyen sebeplerle bazen azalır bazen ise artarak belirginleşir. Bebeğin büyümesiyle egzama boynun alt bölgelerinde, kol ve bacakların dış taraflarında oluşmaya başlar ve eklem yerlerinde de ortaya çıkar. Çocuklarda egzama belirtileri gözle görülebilir durumdadır. Egzama olan bölge sürekli kaşınır. Çocukların cildi genellikle kurudur ama egzama olan bölgeler de sulu yaralar oluşabilir.

Egzama rahatsızlığı genetik faktörlerden kaynaklı oluşabilir. İsmi filaggrin mutasyon olan genetik bozukluk sonucu cildi dış etkenlerden koruyan bariyer özelliğindeki hücrelerde bozulma görülür. Bebeklerde egzama oluşmasının nedeni ise genellikle gıda zehirlenmesidir. Alerjik reaksiyonların sonucunda cildin yapısında bulunan yağ miktarında ve içeriğinde değişmeler gerçekleşir. Bu değişmelerle birlikte ciltte su kaybı oluşur. Bu su kaybıyla egzamada kaşıntılar görülür. Kaşıntının sebebi cildin su kaybetmesidir. Cildin alerji yapan besin ya da maddelerle bozulmasıyla cilde zarar veren iltihap hücreleri cilt bölgesine toplanır. Bunların sonucunda egzama oluşur. 

Çocuklarda egzama oluşumunun risk faktörleri arasında çocuğun yaşadığı bölgenin kentsel olması, ailede egzama rahatsızlığının görülmesi, saman nezlesi ve astım gibi alerjik nedenler gösterilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda da egzama sıkça görülmektedir.

Çocuklarda egzama rahatsızlığı sonucunda cilt enfeksiyonları, astım, uyku problemleri, alerjik rahatsızlıklar, göz problemleri gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.

Doktor kontrolü öncesinde çocuğa doktorun önermediği hiç bir ilaç uygulanmamalıdır. Çocuğun elini yıkaması sonrasında evdeki ortak havlu yerine tek kullanımlık kağıt havlu kullanmasına özen gösterilmelidir. Kontrolü geciktirmemesi ise tedavinin olumlu sonuçlanması için çok önemlidir.

Genellikle egzama tanısında doktor egzama şikayeti olan bölgeyi tecrübesine dayanarak inceler ve tanıyı koyar. Bazı durumlarda egzama tanısı için yama testi ya da başka testler uygulayabilir. Doktorun tedaviden önce egzamanın nedenini tam olarak bilmesi çok önemlidir. Çünkü bebeklerde olduğu gibi beslenmeden kaynaklı olan egzama türlerinde sorun bebeğin aldığı besin olduğu için egzama tedavileri sonuç göstermeyecektir.

Çocuklarda egzama oluşumu küçük ise kendiliğinden geçme ihtimali yüksektir. Fakat egzama tedavisi için genellikle tıbbi tedavi uygulanmaktadır. Egzama tedavisi için merhem ve ilaç tedavileri uygulanır. Egzamada  enfeksiyon oluştuysa çocuğa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Eğer çocukta beslenmeden kaynaklı egzama oluştuysa alerjiye sebep olan gıda tespit edilir ve çocuğa özel bir diyet programı uygulanabilir. Kaşıntı rahatsız edici boyutlardaysa kaşıntı oluşmasını engellemek için doktor ilaç verebilir.

Çocuklarda egzama oluşumu sonrasında çocuğun cildinin sürekli olarak nemlendirilmesi, çocuğa verilen ilaçların düzenli kullanılması, merhemlerin düzenli uygulanması, çocuğun tırnağının sürekli kesilmesi (kaşıntı oluşumuyla egzama olan bölgenin mikrop kapmaması için) ve egzama olan bölgelerin temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!